dinsdag 12 augustus 2014

Al 60 jaar het beste ijs

Een ijscoboer is dood. 
En alle kranten in Frankrijk besteden er aandacht aan. Radio en televisie rukken ervoor uit.
Dan ben je niet zomaar een ijscoboer.
Dus daarom ook hier even aandacht voor Raymond Berthillon, 60 jaar geleden de oprichter van de gelijknamige maar vooral beroemdste ijssalon van Parijs, op Île Saint-Louis, en nu dus overleden op 90-jarige leeftijd.
Ik noemde hem 'ijscoboer' en dat was bedoeld als eerbetoon. Want Berthillon wilde nooit een ijs-'fabriek' creëren. IJs is altijd handgemaakt, het is een ambachtelijk product, vond hij. Vandaar 'ijscoboer'.
Hij was de 'Paul Bocuse van de sorbet', zei culinair criticus Gilles Pudlowski.

___

HET GEHEIM VAN HET IJS: Veel fruit, weinig suiker.
DE KLANTEN: zijn/waren bezoekers uit binnen- en buitenland, onder wie Gérard Depardieu en Bill Clinton, maar ook toprestaurants in en buiten Parijs. 
GEDURFD: IJs van foie gras of lavendel.
OPMERKELIJK: Berthillon is gewoon de hele zomer gesloten. Om op vakantie te gaan en zich voor te bereiden op een nieuw ijsseizoen.
___

Berthillon
31 Rue Saint-Louis en Île

Geen opmerkingen:

Een reactie posten