maandag 14 april 2014

Kunst in het voorjaar

Het werk van de Amerikaan Robert Mapplethorpe is dezer dagen niet één keer maar twee keer te zien in Parijs. Ik bedoel: op twee plaatsen.
De meeste aandacht is er natuurlijk voor de grote expositie in het Grand Palais, tussen Seine en Champs-Élysées. Er zijn zo'n 250 foto's van hem te zien. Natuurlijk: veel bloot, maar vooral een eerbetoon aan 'de groot kunstenaar' die Mapplethorpe was. De menselijke schoonheid, het lichaam, het licht: dat wist de fotograaf feilloos te combineren.
En dan is er nòg een hele mooie tentoonstelling: voor beeldhouwer Auguste Rodin was het menselijk lichaam (op een heel andere manier) ook vaak een inspiratiebron. En in het Musée Rodin - op loopafstand van het Grand Palais, trouwens - worden nu zo'n 50 beelden van Rodin gespiegeld aan meer dan 100 foto's van Mapplethorpe.
Een bijzondere confrontatie. ,,Als ik 200 jaar geleden was geboren, was ik ongetwijfeld beeldhouwer geworden'', zei de Amerikaanse kunstenaar ooit.
___

NOG EEN TENTOONSTELLING: In het Cité de la Musique, in noordoost Parijs, is een geweldige leuke expositie ingericht over het ontstaan en de ontwikkeling van 'zwarte muziek'. Met koptelefoon (langs reggae, rumba, jazz en soul) en met veel aandacht voor de maatschappelijke kanten (slavernij, racisme etc).
EN NOG EEN TENTOONSTELLING: Fotograaf Martin Parr legde Parijs vast, de stad die hij zelf omschreef als 'heerlijk ouderwets', en het geweldige resultaat is te zien in het Europees Fotohuis, halverwege het stadhuis en Bastille.
___
 
Robert Mapplethorpe
Grand Palais, tot 13 juli
Mapplethorpe-Rodin
Musée Rodin, tot 21 september
Great Black Music
Cité de la Musique, tot 24 augustus
Martin Parr, Paris
Maison Européenne de la Photographie, tot 25 mei

Geen opmerkingen:

Een reactie posten