maandag 31 maart 2014

Belleville, een wijk in wording - 2

Belleville is een wijk vol kunstenaars.
Niet met fancy galerieën, maar gewoon: schilders, beeldhouwers en anderen die aan het werk zijn, en die je kan zien.
De zogeheten Ateliers d’Artistes de Belleville is een vereniging van zo’n 250 kunstenaars die allemaal in de wijk wonen. Hun werk en ook dat van anderen wordt in hun gezamenlijk pand tentoongesteld.
Een keer in het jaar is het open dag, en mag iedereen binnenlopen: dat is op 23 tot en met 26 mei weer het geval.
Het Maison des Métallos is een ander beroemd adres. Eind 19e eeuw was het een fabriek waar blaasinstrumenten werden gemaakt, daarna werd het een vakbondsgebouw, nu is het een cultureel wijkcentrum waar concerten en optredens worden gegeven.
De straat waarin het pand is gevestigd onderstreept nog eens het multiculturele karakter van de wijk: hier kan je op elke hoek Korans kopen.
Die multiculturele bevolkingssamenstelling - de wijk wordt ook wel ‘Babelville’ genoemd - zie je terug op de markt van Belleville, elke dinsdag en vrijdag op de Boulevard de Belleville, tussen de metrostations Belleville en Ménilmontant.
Hoewel dit deel een overwegend Chinese wijk lijkt (tot aan de plaatselijke prostituees 's avonds toe – sorry: de straat staat er bekend om), vind je er ook Indiase kappers, Poolse bakkerijen, en Afrikaanse restaurants.
Even terug naar de kunst: La Forge is oude sleutelfabriek, werd daarna gekraakt door kunstenaars, toen opgekocht door de gemeente en is nu een kunstenaarskolonie waar zo’n 20 artiesten wonen.
Er worden tentoonstellingen georganiseerd en rondleidingen gegeven.
En dan is er eigenlijk misschien tòch nog een toeristische 'cult'-attractie in Belleville: de Rue Desnoyez (foto) – omdat die voor een groot deel is omgetoverd in een open luchtmuseum voor graffiti-kunstenaars, die voor een deel ook in de straat wonen. De straat is uitgegroeid tot een legendarische bestemming voor street art-liefhebbers.
___

Ateliers d'Artistes de Belleville, 1 Rue Francis Picabia
Maison des Métallos, 94 Rue Jean-Pierre Timbaud
La Forge, 23 Rue Ramponeau

2 opmerkingen:

  1. Hoi Frank, die van Rue Desnoyez kende ik nog niet, ga ik een een paar weken zeker even kijken. Bedankt voor de tip! Groeten Chris

    BeantwoordenVerwijderen