zondag 26 mei 2013

La Nuit

Als je in één uur tijd alles te weten wilt komen over wat er zich 's nachts afspeelt en ooit afspeelde in en rond Parijs dan moet je nu onmiddellijk naar het Pavillon d'Arsenal gaan, het architectuurmuseum tussen Bastille en de Seine, waar een tentoonstelling is ingericht over, jawel, Parijs en de nacht, en waar je wordt meegenomen in het donker door de eeuwen heen.
Dat gaat van de Franse aristocratie die nachtelijke feesten organiseerde tot de buitenlandse toeristen die zich nu verdringen voor de Moulin Rouge.
En van de fabrieksarbeiders die voor dag en dauw opstaan om naar hun werk te gaan tot de onderhoudsmonteurs van de metro die pas na middernacht in actie komen.
Met foto's en video's, plattegronden en ongekend ingewikkelde nachtelijke activiteitenschema's die ongetwijfeld iets betekenen als je iets langer dan een uur op de expositie blijft hangen.
___

PLAQUETTE 1: is decennia oud, eigendom van de gemeente, en laat officieel per arrondissement zien, hoeveel prostituees er in dat gebied werkten.
PLAQUETTE 2: geeft een overzicht van alle nog bestaande en inmiddels verdwenen legendarische nachtclubs rond Pigalle.
___

Paris La Nuit, tot 6 oktober
Pavillon d'Arsenal
21 Boulevard Morland


Geen opmerkingen:

Een reactie posten