vrijdag 29 maart 2013

Met Chopin in Parijs

Dit voorjaar wordt in Parijs weer het Chopin Festival georganiseerd. Voor de 30ste keer al weer.
Maar daar wil ik het nu nog even niet over hebben.
Want Frédéric Chopin werd weliswaar geboren in Polen, maar woonde een groot deel van zijn leven in Parijs.
En voor de liefhebbers: een Chopin-wandeling door de Franse hoofdstad is heel goed mogelijk.
Zijn eerste woning (in 1831 en 1832) bevond zich op de vijfde etage van 27 Boulevard Poissonnière - nu één van de drukste uitgaansgebieden in Parijs.
,,Iedereen is jaloers op mijn uitzicht maar niemand op de trap die ik op moet lopen'', zei de componist/muzikant zelf ooit over het appartement.
In de jaren 30 van die eeuw woonde hij ook in de Rue de la Chaussée d'Antin (op nummers 5 en 38) - achter Galeries Lafayette - waar hij aan huis concerten gaf.
Tijdens zijn relatie met schrijfster George Sand woonde hij in de Rue Pigalle (nr. 16) en aan het Square d'Orléans (nr. 9).
In 1849 stierf hij - 39 jaar oud - in zijn huis aan het Place Vendôme (nummer 12), vandaag de dag het duurste winkelplein van Parijs.
Wie alle adressen wil weten: hier staan ze.
___

SALONS PLEYEL: Dit was één van de concertzalen waar Chopin vaak optrad, toen nog gevestigd op 22 Rue de Rochechouart, bijvoorbeeld in 1834 samen met Liszt.
ANCIEN CONSERVATOIRE: Aan de, jawel, Rue de Conservatoire (nr. 2), waar Chopin in 1834 en 1838 achter de piano zat en voor het eerst zijn Grande Polonaise brillante op. 22 speelde.
___


Geen opmerkingen:

Een reactie posten