vrijdag 15 januari 2016

Rondwandelen in een 19e eeuws sprookje

Als een Parisienne en kunsthistorica me vertelt dat aan de rand van Parc Monceau misschien wel de mooiste en minst bekende schatkamers van Parijs liggen, dan gaan we meteen op onderzoek uit.
De naam is al sprookjesachtig: Musée Nissim de Camondo, vernoemd naar de voormalige eigenaren, de 19-eeuwse De Camondo-bankiersfamilie.
Het werd zo'n honderd jaar geleden gebouwd, met Le Petit Trianon in Versailles als voorbeeld.
De familie De Camondo verzamelde kunst en haalde de beste vaklui binnen om het immense herenhuis, cq mini-kasteel, in te richten. Het porselein, de wandtapijten, het houtsnijwerk: alleen de besten mochten hier hun kunsten tonen.
Werkelijk álles, van de trapleuning tot de stoelen, en van de kroonluchter in de werkkamer tot het koper in de keuken, ademt daardoor raffinement en luxe.
In 1936 werd het huis geopend voor het publiek op voorwaarde, hadden de De Camondo's geëist, dat nog geen tafel werd verschoven. Dus wat je ziet, is zoals het was.
___

VAN BINNEN: kan je ook anders dan gebruikelijk rondkijken, met een rondleiding van een acteur die je de voorbereidingen laat zien voor een receptie zoals die in 1930 werd georganiseerd in het gebouw.
VAN BUITEN: kan je alvast een heel aardige indruk krijgen van de praal en pracht als je hier klikt en letterlijk rondkijkt.
___


Musée Nissim de Camondo
63 Rue de Monceau
Woensdag-zondag, 10-17:30

1 opmerking:

  1. Deze kende ik echt nog niet Frank.
    Maar eens gaan bezoeken, bedankt voor de tip ;-)

    BeantwoordenVerwijderen