dinsdag 20 oktober 2015

Picasso, Lagerfeld, Warhol en De Mens

Het Picasso Museum in Parijs - waar zo'n beetje de hele nalatenschap van de schilder is opgeborgen - heeft alles op z'n kop gezet.
Dat wil zeggen: er was natuurlijk al flink verbouwd. Het museum telt nu vijf verdiepingen.
Maar alles is - vanaf deze week - ook opnieuw ingericht.
Nieuwe werken aan de muren en er is veel uit de archieven gehaald, van brieven tot foto's en van kranten(knipsels) tot, jawel, telegrammen.
Het doel: Picasso laten zien als kunstenaar èn als mens.
En omdat het op 25 oktober ook zijn geboortedag is, is het ook nog eens een feestweek. Het museum organiseert allerlei activiteiten rondom Picasso. Je kunt zelfs met gemotoriseerde Picasso-driewielers door Parijs worden rondgereden, maar of je daarmee goede sier maakt, betwijfel ik.
Tip 1: Ga dan liever naar het Grand Palais, waar een grote en mooie tentoonstelling is gewijd aan de invloed die Picasso had op andere kunstenaars.
Tip 2: In het Louvre zijn een paar werken opgehangen van de Spaanse meester bij oude meesters die juist weer van invloed waren op Picasso.
___

KARL LAGERFELD: is ook een expositie ten deel gevallen. Om precies te zijn: zijn foto's. In de Pinacothèque. Ik heb nog niet kunnen controleren of Choupette er ook hangt.
ANDY WARHOL: wordt ook geëxposeerd, in het gemeentemuseum voor moderne kunst.
DE MENS: staat centraal in het compleet gerenoveerde Musée de l'Homme, recht tegenover de Eiffeltoren, dat er in is geslaagd duizenden jaren oude voorwerpen op een hypermoderne manier ten toon te stellen.
___

Geen opmerkingen:

Een reactie posten