dinsdag 22 september 2015

Kunst op straat en in het park

Het duurt maar een paar dagen, maar is zeer de moeite waard: sterrenkok Anne-Sophie Pic verzorgt een tentoonstelling in Parijs. Dat wil zeggen: fotograaf Jean-François Mallet mocht lange tijd met haar meelopen in de keuken, legde vast wat koken à la Pic is, en die beelden worden straks - voorzien van commentaar van Pic zelf - op straat tentoongesteld.
Buitenkunst is er natuurlijk ook weer volop tijdens de Nuit Blanche, op zaterdag 3 oktober.
'S avonds en s' nachts zijn kunstwerken en kunstenaars te bewonderen in parken en op pleinen, en dit jaar met name in de noordelijke wijken van Parijs.
Speciale vermelding: Daan Roosegaarde heeft zijn "vague bleue" geïnstalleerd in het park Clichy-Batignolles - Martin Luther King.
Tot slot, voor wie liever binnen blijft:
Het is Korea-jaar in  Frankrijk en in het mooie Musée Guimet zijn maar liefst drie tentoonstellingen gewijd aan hedendaagse en klassieke Koreaanse kunst.
Iets heel anders: het Parijs van eind 19e eeuw was óók de Franse hoofdstad van de prostitutie met zo'n 15.000 tot 50.000 dames van lichte zeden. Wie wil weten hoe kunstenaars als Degas en Manet die wereld op het doek zetten, kan terecht in Musée d'Orsay.
___

GOED: Anne-Sophie Pic heeft gelukkig ook een restaurant in Parijs dus liefhebbers kunnen meer doen dan foto's kijken.
SLECHT: Het waren niet alleen maar 'filles de joie' die zich eind 19e eeuw in Parijs prostitueerden - de schaduwzijde van ziektes, politie-invallen en celstraffen, wordt gelukkig ook belicht, onder meer door Toulouse-Lautrec.
___

Sur le vif, Anne-Sopie Pic
25-27 september, Place du Palais Royal
Nuit Blanche, 3 oktober, vanaf 19:00
Splendeurs et misères
Musée d'Orsay, tot 17 januari

Geen opmerkingen:

Een reactie posten