dinsdag 30 juni 2015

Eten als een koning(in) in Parijs

Het kan: je een paar uurtjes koning of koningin voelen in Parijs.
Je even onderdompelen in de Franse hofcultuur van weleer.
Omringd door weelde en luxe, kroonluchters en velours, metershoge spiegels en muren met goudkleurige ornamenten.
Het is heel simpel: je stapt uit bij metrohalte Concorde, loopt vijf minuten en dan sta je voor de deur bij restaurant Le Bien Aimé – en dat was ook de bijnaam van Lodewijk XV.
Hier in dit interieur en in deze keuken wordt een eerbetoon gebracht aan de cultuur en de gastronomie onder de 18e eeuwse koning.
Wat betreft die cultuur: de schilderijen, het porselein en zelfs de stoelen zijn allemaal geïnspireerd op de tijd van Lodewijk XV, alsof je bij hem in de eetkamer in zijn kasteel zit.
Wat betreft de gastronomie: Lodewijk XV nam afscheid van de overdaad van zijn achtergrootvader Lodewijk XIV en koos juist voor verfijning en raffinement in de keuken.
En daar zit misschien wel de grootste verrassing.
De twee koks van het restaurant, Régis Versieux (opgeleid bij onder anderen Joël Robuchon) en zijn tweede man Irwin Durand, zetten prachtige verfijnde gerechten op tafel die juist heel eigentijds, licht en gezond zijn – en de smaakpapillen op koninklijke wijze verwennen.
Het is niet goedkoop (voorgerechten vanaf 20 euro, hoofdgerechten vanaf 30 euro), maar er is ook een menu van 35 euro – en zelfs een vegetarisch menu.
___

ALS VOORGERECHT: aten we tartaar van gamba’s met passievrucht en munt.
ALS HOOFDGERECHT: kregen we tonijn met crunchy hazelnoten, gefrituurde preikiemen (wat een smaak!) en viooltjes.
___

Le Bien Aimé 
18 Rue d’Anjou

Geen opmerkingen:

Een reactie posten