donderdag 19 maart 2015

Een wereldberoemd onbekend hotel

Er is iets vreemds aan de hand met Le Claridge.
Het is wereldberoemd maar niemand kent het.
Het is een hotel, maar ook weer niet.
Het ligt aan de drukste straat van Parijs, maar je ziet het bijna niet.
Le Claridge, aan de Champs-Élysées, is een vijf-sterren-'résidence hôtelière. Oftewel: je huurt er geen kamer maar een appartement met keuken en daar krijg je dan de service van een hotel bij.
Het heeft 110 luxe suites, maar discretie is het motto: aan de Champs-Élysées vind je maar één kleine toegangsdeur, waardoor je er onopgemerkt aan voorbij kan lopen.
Het werd 101 jaar geleden gebouwd.
Sterren als Edith Piaf, Ray Charles en Ella Fitzgerald streken er neer, Simenon gebruikte het als inspiratiebron voor zijn Hôtel Majestic, Colette woonde er, Ernest Hemingway en Ezra Pound kwamen er voor de bar (die er niet meer is) en Marlène Dietrich trof er haar minnaar (die er ook niet meer is).
Inmiddels is het complete gebouw prachtig gerenoveerd, ademt het nog altijd luxe, zijn de kamers chique ingericht en zijn er nog altijd Franse sterren die er semi continu een appartement hebben als pied-à-terre.
De suites zijn 35 m2 tot 170 m2 (dat is de 'Suite Présidentielle du Pacha de Marrakech', met drie kamers) en de prijzen variëren van 270 tot 3800 euro.
___

STILTE: Wie die ene kleine deur binnenloopt, de trap opgaat en de lobby binnenkomt, stapt ook een andere wereld binnen. Le Clardige heeft geen bar of restaurant: het is hier rustig en héél stil.
DRUKTE: Wie diezelfde weg andersom aflegt, stapt de deur uit en staat dan plotseling, stappend uit de stilte, in het hart van Parijs, tussen winkelend publiek, halverwege de Arc de Triomphe en Place de la Concorde. 
___

Fraser Suites Le Claridge Champs-Élysées
74 Avenue des Champs-Élysées

Geen opmerkingen:

Een reactie posten