donderdag 9 oktober 2014

Een ijsschots in het bos, Picasso en Kate Moss

Een tijdje geleden hadden we het al over de must-see-exposities van dit najaar in Parijs (die zie je hier), maar er is al weer een tweede lichting evenementen in aantocht.
De grote klapper is zonder twijfel het nieuwe museum dat Frank Gehry ontwierp en liet bouwen in het Bois de Boulogne voor de Fondation Louis Vuitton (foto). Een spectaculair gebouw, in de volksmond al de ijsschots, de glazen vogel en de wolk genoemd, voor hedendaagse kunst.
De opening is op 27 oktober, maar de drie dagen daarvoor zijn 'open dagen' - die jammer genoeg nu al helemaal zijn 'uitverkocht', cq vol-gereserveerd.
Wie meer wil weten over het werk van Gehry kan terecht in het Centre Pompidou waar een prachtige tentoonstelling is gemaakt over de 85-jarige architect. Bouwtekeningen, 80 maquettes en foto's en video's. Een aanrader.
De tweede grote klapper is - ook al zonder twijfel - de heropening van het Musée Picasso, in de Marais, dat na vele, vele, vele jaren van renovaties en interne ruzies - ook al - eind van de maand zijn deuren heropent: op 25 oktober. Het museum was al mooi, maar belooft nu nog mooier te worden.
Wie van glitter en glamour houdt kan op twee plekken in Parijs terecht. In de Gagosian Gallery (tussen het Élysée en de Avenue des Champs-Élysées) is werk van Peter Lindbergh te zien die sterren als Kate Moss en Linda Evangelista fotografeerde voor bladen als Vogue en er mee eindigde in het Metropolitan in New York. In de Fondation Pierre Bergé - Yves Saint-Laurent (tussen Seine en Champs-Élysées) is werk te zien van Hedi Slimane die sterren als Lou Reed en Courtney Love fotografeerde, naast zijn werk als ontwerper, en daarmee de geschiedenis van de rock vastlegde.
___

STERRENKUNST: In top- en sterrenhotel Royal Monceau is werk te zien van de niet onomstreden fotograaf Andres Serrano over Cuba.
STREET ART: Het Franse energiebedrijf EDF laat zien hoe street art evalueert in ons digitale tijdperk.
___


Fondation Louis Vuitton
8 Avenue du Mahatma Gandhi
Centre Pompidou, Frank Gehry
Tot en met 26 januari
Gagosian Gallery, Peter Lindbergh
Tot en met 22 november
Fondation P.B.-YSL, Hedi Slimane - Sonic
Tot en met 11 januari

Geen opmerkingen:

Een reactie posten