dinsdag 16 september 2014

Kunst, kunst en nog eens kunst

Het nieuwe culturele seizoen is geopend dus er staat weer allerlei moois voor de deur.
Bij deze een greep uit de tentoonstellingen in Parijs die je niet mag/moet/wil missen, de komende maanden.
- In het Grand Palais, naast de Champs-Élysées, wordt voor het eerst sinds 20 jaar weer een groot retrospectief gewijd aan Niki de Saint Phalle (foto). Mooi. Als deze tentoonstelling iets laat zien is het dat deze kunstenares veel méér was dan de schepster van de vrolijk gekleurde beelden die iedereen van haar kent.
- Het Musée Marmottan Monet, aan de zuidwest kant van Parijs, zet één schilderij voor het voetlicht, Impression Soleil Levant, dat z'n naam gaf aan een complete kunststroming, maar waarover zelf weinig bekend is. Een ontdekkingstocht rond een legendarisch doek dus: fascinerend.
- Zo'n honderd werken van Marcel Duchamp zijn te zien in het Centre Pompidou. De schilder en beeldhouwer maakte - jawel - een urinoir, maar hier zijn vooral onbekende schilderijen van hem te zien.
___

KLEIN MAAR FIJN: In restaurant Miss Ko (ja, die ontworpen is door Philippe Starck) is nog een paar weken hedendaagse street art te zien, opgehangen tussen tafels en keuken. Tot 5 oktober.
NOG KLEINER MAAR NOG FIJNER: Kunstenaar Mathias Kiss creëert in de Marais een tijdelijke kamer met bed, The Kiss Room, waar je omringd door 1000 spiegels een nacht kan doorbrengen. Vanaf 13 november.
___


Niki de Saint Phalle
Grand Palais, 17 sept. - 2 feb.
Impression Soleil Levant
Musée Marmottan Monet, 18 sept. -  18 jan.
Marcel Duchamp
Centre Pompidou,24 sep. - 5 jan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten