vrijdag 5 september 2014

Amsterdamse wereldkunst (update)

Het Institut Néerlandais in Parijs mag dan een pijnlijke dood zijn gestorven, maar dat wil niet zeggen dat er op hetzelfde adres geen mooie dingen meer gebeuren.
In tegendeel.
Fotomuseum Foam uit Amsterdam is tijdelijk neergestreken in de Rue de Lille en presenteert er 21 jonge fototalenten. En dat levert en mooie en gevarieerde tentoonstelling op.
De Amerikaan Lucas Foglia laat er prachtig werk zien en toont zich een meester in het vastleggen van beweging (foto). De Belg Jan Rosseel heeft een onheilspellende donkere kamer ingericht. Zwitser Lukas Wassmann toont de handen van Roger Federer.
Twee verdiepingen gevuld met fotowerk van kwaliteit uit alle hoeken van de wereld, in het 'nieuwe' Atelier Néerlandais. Mooi!
___

DUIDELIJK: Een nieuwe tentoonstelling dus op het gloednieuwe culturele grondgebied van Nederland in Parijs, het Atelier Néerlandais.
ONDUIDELIJK: Dat Atelier Néerlandais is wegens bezuinigingen officieel alleen nog gevestigd op de derde verdieping van het gebouw dat vroeger in z'n geheel het Institut Néerlandais was, maar de expositie van Foam is op de eerste verdieping en in de kelder, dat wordt gebruikt door de Fondation Custodia. Hoe zit het nou: wie doet nou wat?
ANTWOORD:  De Nederlandse ambassade, bij monde van cultureel attaché Bart Hofstede, kwam met het volgende antwoord, dat we vanzelfsprekend integraal weergeven:

,,De Nederlandse regering en Fondation Custodia sloten het culturele Instituut in Parijs om het internationaal cultuurbeleid efficiënter en effectiever te maken. In plaats van een heel gebouw te huren van zes (!) etages, betalen we nu alleen nog de expositieruimtes die we nodig hebben, een paar maanden per jaar, plus een werkruimte op een deel van de derde etage. Fondation Custodia, de eigenaar van het gebouw, gaat zelf ook door met exposities, gedurende de overige maanden, tegenwoordig onder de eigen naam. Het Atelier Néerlandais is dus geen Instituut met een omvangrijke vaste staf en een zware directeur, maar een flexibele ruimte die soms tijdelijk ruimtes bij huurt. Uiteenlopende kunstenaars, instellingen, culturele bedrijven en aanpalende initiatieven zijn welkom, niet alleen voor culturele presentaties, maar ook om nieuwe initiatieven te nemen. Bijvoorbeeld: het Nouveau Centre Néerlandais, dat taalonderwijs en vertaalworkshops aanbiedt, en Foam, dat op uitnodiging van de ambassade voor het eerst naar het buitenland komt met deze belangrijke expositie. Maar ook: schrijvers, tekenaars, filmproducenten, modeontwerpers. De lijst gaat door. Want gek genoeg is er dankzij het schrappen van de salarissen en huur van Instituut, meer los geld beschikbaar voor het ondersteunen van Nederlandse kunsten in Frankrijk, op locatie. Er is meer mogelijk dan ooit. Het team op de ambassade werkt uiteraard nog steeds graag met Fondation Custodia samen, maar minder intensief. We hebben daarnaast ook projecten met Le 104 (een expositie van curator Erik Kessels), MaMA Event (Nederlandse bands), la Maison de la Poésie (o.a. Britta Böhler en Arnon Grunberg, binnenkort), la Maison de l’Europe (waar Paul Scheffer in discussie ging met Alain Finkielkraut) of l’Institut du Monde Arabe. Ook zijn er twee externe intendanten aan de slag, voor film, en voor debat en literatuur. Wie hier meer over wil horen, komt op 29 september naar Amsterdam, waar DutchCulture een middag over de culturele samenwerking met Frankrijk organiseert (http://www.dutchculture.nl/nl/agenda/frankrijk-culturele-samenwerking-anno-2014).''
Bart Hofstede, cultureel attaché
___

Foam talent 2014
Atelier Néerlandais
121 Rue de Lille
Tot 23 november

1 opmerking:

  1. Een beetje weemodig was ik net aan het googlen hoe het met het Insititut Néerlandais gaat, waar mijn vader werkte er en ik ben dankbaar dat hij niet heeft hoeven meemaken dat het I.N. haar deuren moest sluiten. Echter, wat zou het hem een plezier hebben gedaan dat dat de deuren van 121, Rue de Lille toch nog open zijn gegaan voor l' Atelier Néerlandais .
    Het maakt mij blij.

    BeantwoordenVerwijderen