maandag 18 augustus 2014

Vijf verdiepingen ex-krakerskunst

Tussen het Louvre en het stadhuis van Parijs ligt het meest legendarische ex-kraakpand van Parijs: 59 Rivoli.
In 1999 trokken er kunstenaars in en met succes: na verloop van tijd kwamen er tienduizenden bezoekers per jaar af op de ateliers waar de artiesten woonden, werkten en tentoonstelden.
De gemeente zag het succes en zag ook dat de aanwezigheid van de kunstenaars erger kon voorkomen.
,,Voor wij er in trokken stond het leeg, woonden er wel eens illegalen en was het ooit een drugspand. Er is zelfs een moord gepleegd'', vertelt kunstenaar en ex-kraker Pascal Foucart, die er vanaf 1999 al bij is.
Het stadsbestuur besloot het pand op te kopen, op te knappen en weer beschikbaar te stellen aan de kunstenaars die er nu werken maar niet meer wonen.
,,We betalen een symbolische huur en de lasten van elektriciteit tot verzekeringen'', zegt Foucart.
En iedereen mag er gewoon gratis binnenlopen. Je ziet hier zo'n 30 kunstenaars, uit Frankrijk en het buitenland.
De meeste ateliers op de vijf verdiepingen zijn licht en ruim, behalve het Musée Igor Balut (foto) op de 4e verdieping, dat spookachtig gevuld is van vloer tot plafond.
___

GOED: Volgens de kunstenaars zelf lopen er nu jaarlijks 700.000 toeristen binnen in het voormalige kraakpand, waarmee het een topattractie in Parijs is geworden.
FOUT: Dat betekent ook dat de kunstenaars regelmatig op de foto moeten, of zelfs zo vaak op de foto moeten dat de ex-krakers zich als aapjes bekeken voelen.
___

59 Rivoli
59 Rue de Rivoli
Open van dinsdag t.m. zondag, 13:00-20:00

Geen opmerkingen:

Een reactie posten