maandag 4 augustus 2014

Sterren, ontvoeringen en oorlog

Er zijn een paar aardige/mooie/interessante open-lucht-exposities te zien in Parijs. Je loopt er langs terwijl je door Parijs loopt, en het is gratis.
'Sterren aan de Seine', is een foto-expositie op één van de de kades van de Seine, tegenover Musée d'Orsay. En de naam zegt alles: je ziet hier dus foto's van sterren, zoals Juliette Gréco (foto), die poseren op of aan het water. Parijs, de Seine en glamour: tot 21 september.
Veel minder leuk, maar wel bijzonder, is de tentoonstelling op Place de la République, gewijd aan de  meer dan 200 ontvoerde meisjes in Nigeria. Simpel: meer dan 200 levensgrote silhouetten, elk met de naam van een ontvoerd meisje. Confronterend. Tot eind augustus.
Op de Champs-Élysées, tot slot, een expositie over de Eerste Wereldoorlog. Honderd foto's omdat het honderd jaar geleden is dat die oorlog begon. De expo heet 'Merci!' omdat het een dankbetuiging is aan degenen die destijds hun leven gaven, inclusief degenen waarvan we dat vaak niet weten, zoals vrouwelijke verpleegsters aan het front en strijders uit Senegal. Tot 30 september.
Wie van die oorlog geen genoeg kan krijgen: ook op treinstation Gare de l'Est is een fototentoonstelling te zien over WOI. Van fotograaf Didier Pazery, die gespecialiseerd is in '14-'18. Tot 30 november.
___

TIP 1: Combineer de Sterren-aan-de-Seine tentoonstelling eens met een bezoek aan de gerenoveerde kades van de Seine, die nu dus wandelgebied zijn.
TIP 2: Als je de Boko Haram-slachtoffers bezoekt, kijk dan ook even rond op het gerenoveerde Place de la République, met een nieuw café in het midden en spelletjes die je mag lenen.
___

Geen opmerkingen:

Een reactie posten