vrijdag 8 augustus 2014

Een park, een moordaanslag, een schrijver

Geloof me, het bestaat echt: een oase van rust, bankjes onder bomen, een idylle in stilte - en dat allemaal op een steenworp afstand van waarschijnlijk de drukste avenue van Parijs.
Ik heb het over de Jardin de l'Hôtel Salomon de Rothschild, vlak naast de Champs-Elysées.
Je moet er een trapje beklimmen om binnen te komen, en dan sta je ineens dus in dat prachtige ommuurde parkje met uitzicht op een immens landhuis, gebouwd aan het einde van de 19e eeuw, in opdracht van baron Salomon de Rothschild.
Geen toerist te zien.
Wel Parijzenaars die hier tussen de middag hun lunch op eten, Parijzenaars die een beetje in het gras hangen als het mooi weer is, en Parijzenaars die op de bankjes het wereld- en wijknieuws doornemen.
Elke dag open van 10 tot 19 uur.
___

SPANNEND: In 1932 werd toenmalig president Paul Doumer in dit park vermoord. Hij bezocht een expositie in het landhuis, waarna een Russische emigrant op hem afliep en het vuur opende. De president overleed, de dader kwam later onder de guillotine.
HISTORIE: Op dit terrein stond ooit ook een huis van schrijver Honoré de Balzac, maar dat werd door zijn weduwe verkocht om haar schulden af te lossen, waarna de nieuwe eigenaar het met de grond gelijk liet maken om de tuin te vergroten.
___

Jardin de l'Hôtel Salomon de Rothschild
12 Avenue de Friedland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten