donderdag 8 mei 2014

Een naald en een reis

In Parijs zijn twee tentoonstellingen te bezoeken die niets te maken hebben met Parijs maar die wel geweldig zijn om te bezoeken als je in Parijs bent.
De eerste is in Musée du Quai Branly, aan de westkant van de stad, en daar staat de kunst van het tatoeëren centraal (foto).
Het is een prachtige expositie waarin je ziet hoe eeuwenoud tatoeëren al is, hoe de eerste tattoo-gun er uit zag, op welke plek van haar lichaam Angelina Jolie een tijger heeft staan, en hoe nu ook abstracte kunst geïntroduceerd is door tatoeëerders.
De tweede is in het Institut du Monde Arabe, aan de oostkant van Parijs, en daar staat de pelgrimstocht naar Mekka centraal.
Van dag tot dag word je meegenomen met de hadj, geïntroduceerd bij de rituelen en ingewijd in de geschiedenis. Je ziet waarom er 'gestenigd' wordt, je kunt de historische reisroutes naar Mekka bekijken, er wordt uitgelegd hoeveel rondes je moet lopen rond de Kaäba, en je leest dat steeds meer vrouwen uit heel de wereld de hadj volbrengen.
___

GOED: Op de Hadj-tentoonstelling wordt ook in beeld gebracht dat de reis naar Mekka is uitgegroeid tot een complete industrietak, inclusief souvenirwinkels, èn er is kunst te zien van hedendaagse kunstenaars die geïnspireerd zijn door de hadj.
NIET GOED: Op de tattootentoonstelling zijn ook stukken getatoeëerde mensenhuid te zien.
___

Tatoueurs, Tatoués
Musée du Quai Branly, tot 18 oktober 2015 (!)
Hajj, le pélerinage à La Mecque
Institut du Monde Arabe, tot 10 augustus 2014

1 opmerking:


  1. Mensen die graag tatoeage op hun huid doen, willen een perfecte tattoo-inkt die niet schadelijk is voor het lichaam. Om goede tattoo inkt voor tattoo-machines te kopen, neem contact op met deze website.

    BeantwoordenVerwijderen