vrijdag 28 maart 2014

Belleville, een wijk in wording - 1

Belleville is een stadsdeel in oost-Parijs waar je niet één, twee, drie als toerist gaat rondkijken.
Dit is niet ‘pittoresk Parijs’.
Het is er overwegend arm, er zijn geen attracties en nauwelijks monumenten.
Maar het is wèl een wijk die zich in een razend tempo transformeert, zoals eerder de Amsterdamse Pijp en Williamsburg in New York dat deden.
Dus kijken wij er vast rond (inclusief de omgeving van Belleville) en dan ook nog in drie delen. De eerste etappe:
La Bellevilleoise, ten noorden van begraafplaats Père Lachaise, is een mooi startpunt: een café en restaurant, èn een theater- en concertzaal.
Maar vooral ook een plaats met een geschiedenis die symbool staat voor de wijk: de socialist Jean Jaurès hield hier politieke bijeenkomsten en de arbeiders uit de wijk konden hier, bij de coöperatie, meer dan 100 jaar geleden goedkoop boodschappen doen.
Vlakbij ligt een prachtig 18e eeuws landhuis met parkje, dat op het eerste zicht nogal detoneert in de wijk maar daarom niet minder mooi is: het Pavillon Carré de Beaudouin (foto). Het hele jaar door zijn er gratis tentoonstellingen te bezoeken.
Wie houdt van mooie huizen en rust: loop ook even, iets noordelijker, langs de Cité Jandelle, de best verstopte doodlopende straat van Belleville, met prachtige oude huizen en tuinen die nog (een beetje) de sfeer ademen van de tijd toen Belleville een dorp was aan de rand van Parijs.
Meer groen: Het Parc de Belleville wordt wel één van de mooiste parken van de stad genoemd. Het is niet groot, maar wel met 1200 bomen, rozen, een wijngaard(je), watervallen en vooral: een prachtuitzicht over Parijs.
Vlakbij het park vind je: The Loft, een budgethotel. Het is gekleurd, spotgoedkoop, en: design met stapelbedden.
___

La Bellevilleoise, 19 Rue Boyer
Pavillon Carré de Beaudouin, 121 Rue de Ménilmontant
The Loft, 70 Rue Julien Lacroix

Geen opmerkingen:

Een reactie posten