dinsdag 11 februari 2014

Foto, impressionisme, pop art en nouvelle vague

Twee mooie en grote tentoonstellingen vanaf deze week in Parijs!
Henri Cartier-Bresson (foto) wordt op eerbiedwaardige wijze geëerd in het Centre Pompidou.
Er is een overzichtstentoonstelling te zien van het werk van de fotograaf, en dat is mooi: van zijn beginjaren, via zijn reizen en zijn surrealistische tijd, tot aan zijn documentairefotografie.
Een man die over een plas water springt, bij station Saint-Lazare, maar ook de Tweede Wereldoorlog. Stillevens van het Franse platteland, maar ook internationale dictators. Je ziet de 20ste eeuw aan je voorbijtrekken: mooi!
Musée Marmottan Monet, aan de westkant van Parijs, heeft een andere, en ook al bijzondere overzichtstentoonstelling: van impressionisten, maar dan alleen werk uit privécollecties waarvan het merendeel nooit eerder publiekelijk werd vertoond.
Jawel, Cézanne en Renoir, Monet en Pissarro – maar dan allemaal zoals je ze nog nooit zag. Gaat dat zien dus – het kan waarschijnlijk maar één keer.
___

ANDY WARHOL: is ook al te zien in Parijs, in de kunstgalerie Taglialatella, met maar liefst 50 werken: gratis en nog anderhalve week.
AGNES VARDA: is – jawel – ook al te zien: de Nouvelle Vague-dame exposeert foto’s en films in de Galerie Nathalie Obadia. Ook gratis.
___

Henri Cartier-Bresson, tot 9 juni 
Centre Pompidou
Les Impressionnistes en Privé, tot 6 juli 
Musée Marmottan Monet
Andy Warhol, tot 22 februari 
Galerie Taglialatella
13 Rue de Picardie
Agnès Varda, tot 5 april
Galerie Nathalie Obadia
3 Rue du Cloitre Saint-Merri

Geen opmerkingen:

Een reactie posten