woensdag 18 juli 2012

Een beeldhouwer in de stad

Schuin tegenover treinstation Montparnasse ligt misschien wel één van de minst bekende musea van Parijs: Musée Bourdelle.
En dat is jammer, want beeldhouwer Antoine Bourdelle (1861-1929) was niet de minste: hij werkte bij Rodin en was de leraar van Giacometti.
Afijn: in dat museum, in het pand waar Bourdelle een groot deel van zijn leven woonde en werkte, is nu een speciaal parcours uitgezet om dat leven en werk van de beeldhouwer in kaart te brengen.
Zijn monumentale beelden zijn er te zien (Beethoven was één van zijn favorieten), zijn omgang met vrouwelijke vormen, zijn evolutie als kunstenaar, maar ook documenten en tekeningen - want Bourdelle was behalve beeldhouwer ook schilder.
___

MONTPARNASSE: is eigenlijk het onbekende zusje van Montmartre, maar ook hier (in Montparnasse dus) vestigden zich vanaf de 19e eeuw allemaal topkunstenaars van Picasso tot Degas en van Django Reinhardt tot Ezra Pound.
CAFÉS/RESTAURANTS: als La Coupole, Le Dôme en La Closerie des Lilas (die er nog steeds zijn) waren vaste verzamelplekken voor die kunstenaars.
___
 
Musée Bourdelle, 18 Rue Antoine Bourdelle
Rédecouvrir Bourdelle, t.m. 30 september


Geen opmerkingen:

Een reactie posten