dinsdag 5 juni 2012

De tips van Yvette van Boven

Ze is food stylist en illustrator, ze heeft een restaurant en cateringbedrijf in Amsterdam en ze maakte een aantal succesvolle kookboeken. Maar: multi-talent Yvette van Boven woont sinds 5 jaar ook part time in Parijs (met man en hond)!
Dus: we vroegen haar eet-tips voor de Franse hoofdstad en die gaf ze!
,,Het zijn (bijna) allemaal restaurants in de buurt waar we wonen, rond het Canal St. Martin'', zegt ze. ,,Ze werken allemaal met verse producten, waaronder veel groenten, ze hebben goede wijnen en ze zijn allemaal klein waardoor het er persoonlijk is'', aldus Van Boven.
,,En alles wat er op je bord komt is verrekte origineel.''
En dat is het leuke van het lijstje van Van Boven: ze laat zien dat Parijs meer is dan bistrot en brasserie, dan coq au vin en oesters. Het bruist dankzij nieuwe kookstijlen en jonge koks.
Dé hotspot rond het kanaal die Van Boven op haar lijstje heeft staan is Septime. Het restaurant biedt modern eten voor een redelijke prijs, wordt door iedereen op handen gedragen, en werd kort geleden nog gerecenseerd als "superbe, zen et même parfait le soir", door Gilles Pudlowski.
Een andere hotspot, en geen onbekende voor vaste lezers van dit blog, is Le Verre Volé. Een piepklein en beetje alternatief restaurant (gekleurde krakkemikkige stoeltjes), met een prima keuken en vooral een excellente wijnkaart!
Een andere favoriet van de Nederlandse kookboekenschrijfster is Le Galopin. De kok hier, Roman Tischenko, won een paar jaar geleden zo'n kookcompetitie op tv en niet onterecht, schrijft de restaurantbijbel Le Fooding: ,,De borden lopen over van de nieuwe ideeën, soms zelfs teveel nieuwe ideeën, maar het resultaat is goed en soms zelfs heel goed.''
Nog twee tips dan.
Vivant is een kleine zaak met een moderne keuken die niet alleen door Van Boven wordt bewonderd maar door sterblogger David Lebovitz wordt bewierookt: ,,This is honest food, and very good cooking, and what people in Paris – and elsewhere – should be eating today.''
Rino, tot slot, biedt modern Europees eten met een dagelijks wisselende kaart van de Italiaanse kok Giovanni Passerini die eerder in de keuken stond van het door ons geprezen La Gazzetta.
,,Er gebeurt best wel veel in de Parijse keuken, vind ik. Heel spannend!'', aldus Van Boven.
Mee eens.
___

HOME MADE: was het boek van Van Boven dat in 2010 het beste kookboek van het jaar werd in Nederland.
LEUK: Binnenkort verschijnt de vertaling in het Frans!
NIET VERGETEN: Die kookboeken maakt de hyperactieve Hollandse veelal samen met haar man, fotograaf Oof Verschuren.
___


Septime, 80 Rue de Charonne
Le verre volé, 67 Rue de Lancry
Le Galopin, 34 Rue Sainte Marthe
Vivant, 43 Rue des Petites Ecuries
Rino, 46 Rue Trousseau

Geen opmerkingen:

Een reactie posten