donderdag 28 juni 2012

De beladen geschiedenis

Dat Frankrijk een weinig heroïsche rol speelde tijdens de Tweede Wereldoorlog, hoef ik de Francofielen niet te vertellen.
En dat duizenden joodse kinderen vanuit Parijs werden gedeporteerd door de Franse autoriteiten zelf, dat weet ook iedereen die Tatiana de Rosnay heeft gelezen.
Maar de Fransen zelf praten er niet graag over. Logisch.
Des te beter dat nu in Parijs twee exposities zijn ingericht waarin die beladen geschiedenis wel wordt belicht.
In het stadhuis is een gratis tentoonstelling te zien over het drama van de deportatie van joodse kinderen uit de hoofdstad destijds. Met foto's, documenten en speelgoed.
In het Mémorial de la Shoah, vlakbij het stadhuis, wordt met een expositie hetzelfde onderwerp belicht - op somberder wijze, niet beperkt tot Frankrijk, en soms ook nog persoonlijker. En dus pijnlijker.
___

GOED: De expositie in het stadhuis is ook geschikt voor kinderen. Hoe verschrikkelijk de vele verhalen ook zijn die er worden verteld, het wordt er eveneens duidelijk dat er ook 'goede' Fransen waren die kinderen een schuilplaats boden.
ONTROEREND: Hoe in het Mémorial de Shoah de geschiedenis in beeld brengt van een 14-jarig jongetje in een kamp, Petr Ginz, die daar een dagboek bijhield, tekeningen maakte en gedichten schreef.
___

C'étaient des enfants
Hôtel de Ville, 29 Rue de Rivoli
tot 27 oktober
Les enfants dans le Shoah
Mémorial de la Shoah, 17 Rue Geoffroy-l'Asnier
tot 30 december


Geen opmerkingen:

Een reactie posten