maandag 27 februari 2012

Arabische lente aan de Seine

Het instituut bestaat al 25 jaar, heeft tientallen (potentiële) geldschieters, en toch: nooit een doorslaand succes, altijd financiële problemen en een laatste grootste expositie die al jaren geleden werd georganiseerd.
Het prachtige Institut du Monde Arabe, aan het eind van de Boulevard Saint-Germain, heeft daarom besloten het over een andere boeg te gooien.
Er is nu een compleet gerenoveerd museum geopend.
,,We hebben tot nu toe altijd islamitische kunt geëxposeerd, chronologisch, van de geboorte van de Profeet tot eind 19e eeuw'', aldus conservator Marie Foissy. ,,Dat is vanaf september allemaal in het Louvre te zien, in de nieuwe islam-vleugel daar.''
En dus kan het IMA zich concentreren op "de Arabische beschaving".
Niet de islam maar de Arabische identiteit staat centraal: de taal, de sociale aspecten, religie ook, en de antropologische kant. Aan de hand van 560 objecten, kunstwerken en (gebruiks)voorwerpen.
___

GOED: Het IMA wil met wat meer gewaagde thema's komen: eind maart begint een tentoonstelling over het lichaam en het naakt in de Arabische kunst.
NOG BETER: Ook de actualiteit wordt beter gevolgd: tot 1 april is een expositie te zien van zo'n 20 Tunesische kunstenaars en de manier waarop zij de Jasmijnrevolutie in hun land hebben beleefd.
___

Institut du Monde Arabe, 1 Rue des Fossés Saint-Bernard

Geen opmerkingen:

Een reactie posten