donderdag 15 september 2011

Barbie en Marokkanen

Even twee aardige tentoonstellingen die nu zijn te bezoeken in Parijs.
Allereerst is er 's werelds grootste verzameling speelgoed in het Grand Palais.
Je kunt je er - als een kind - verwonderen in zalen vol met teddyberen, trapautootjes, poppenhuizen en een "Barbie Foot" (foto) - ooit gemaakt in een oplage van 10 stuks.
Maar de expositie legt ook feilloos en pijnlijk bloot hoe speelgoed ons in feite klaarstoomt voor de maatschappij.
Leuk en interessant.
Dan is er in het stadhuis van Parijs ook nog de tentoonstelling over de honderden jaren van historische betrekkingen tussen Marokko en Europa.
Verplichte kost voor iedere Nederlander die z'n mening al klaar heeft over Marokkanen.
De exposities wil, met schilderijen, archiefwerk, boeken en kranten, stereotypen bestrijden en een gezamenlijke geschiedenis blootleggen.
Interessant en leuk.
___

WEETJE 1: In 1708 schonk Nederland aan de Koning van Marokko, in het kader van de goede betrekkingen, een vergulde koets, groene thee en "50 paar pistoole", zag ik op de ene tentoonstelling.
WEETJE 2: Je kunt je als man laten vereeuwigen in een barbie-jurk, ondervond ik aan den lijve op de andere tentoonstelling.
WEETJE 3: Tijdens de Tweede Wereldoorlog vielen er onder Marokkaanse militairen die meevochten met de geallieerden, 10.000 doden, las ik op de ene expositie.
WEETJE 4: Een Bugatti 44 Torpedo, in blauw en rood, is te klein voor mij maar precies geschikt voor twee peuters, zag ik op de andere expositie.
___

* Des jouets et des hommes
Tot 23 januari, Grand Palais
Entree 11 euro
* Le Maroc et l'Europe
Tot 8 oktober, Hôtel de Ville
Entree gratis

2 opmerkingen:

  1. Dat geschenk uit Nederland aan de Koning, of beter gezegd Sultan van Marokko zal niet voor niets zijn geweest en kan te maken hebben gehad met het vrijkopen van slaven. Weetjeweetjes.

    BeantwoordenVerwijderen