dinsdag 9 augustus 2011

Glas op 12 meter hoogte

Als je verder loopt, dan zie je hoe het ook kan.
(Ik schrijf – voor de duidelijkheid – even een vervolg op mijn vorige bijdrage, zie hieronder).
De Passage du Grand Cerf leeft namelijk wèl.
Als je de Passage Bourg-L’Abbé (die van de vorige bijdrage, dus) uitloopt en de Rue Saint Dénis oversteekt kom je in de volgende overdekte straat terecht, die Passage du Grand Cerf dus.
Hij is 120 meter lang, telt drie etages en is 11,8 meter hoog – waarmee het naar 'eigen' zeggen de hoogste glazen overkapping van Parijs heeft.
Mooie houten gevels ook hier weer, geblokte tegels op de vloer, maar vooral: winkels en bedrijvigheid.
Je hebt hier een café, sieradenwinkels, stoffenwinkels, interieurwinkels, kledingwinkels, noem maar op. En dus lopen er ook mensen.
Deze passage is net zo oud als die aan de overkant, dus dat verklaart het verschil niet.
Nee, het is de renovatie in 1988 geweest die er voor zorgde dat deze doorgang charme èn levendigheid ademt, dat er mensen komen om 'm te bekijken en dat de passage nog van die prachtige authentieke details heeft.
___

GOED: De Passage du Grand Cerf – zo'n 200 jaar oud dus - heeft een eigen site, met daarop een overzicht van alle winkels.
FOUT: Eerlijk is eerlijk: ooit was ook deze passage redelijk treurig. In de 19e eeuw was er volop leegstand en verpaupering. In een boek uit 1837 staat: ‘zo'n 30 jaar geleden vonden de mensen dit mooi, maar dat was voordat andere passages werden gebouwd.’
___

2 opmerkingen:

  1. Ik moet nog even verder lezen, dus wellicht heb je er al lang over geschreven.... maar wat is nu je lievelingspassage?? Natuurlijk is Galerie Vivienne het meest bekend, maar er zijn zoveel mooie passages in Parijs... Dus..?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Haha - weet het niet.... Ik vind ze ALLEMAAL mooi!

    BeantwoordenVerwijderen