woensdag 3 augustus 2011

De tips van Tatiana de Rosnay

Tatiana de Rosnay behoeft nauwelijks nog introductie.
De Frans-Amerikaanse schrijfster verkocht alleen al van ‘Haar naam was Sarah’ meer dan een miljoen exemplaren in Nederland en België.
Nou is het aardige dat (1) De Rosnays jongste boek zich helemaal afspeelt in (oud) Parijs. ‘Het huis waar jij van hield’ gaat over een vrouw die zich verzet tegen de Haussmanniaanse verbouwing van Parijs in de 2e helft van de 19e eeuw.
En het aardige is ook dat (2) De Rosnay/haar Nederlandse uitgever een site hebben gemaakt met daarop adressen waar het verhaal van ‘Het Huis waar jij van hield’ zich afspeelt.
En laat dat nou één van de leuke delen van Parijs zijn, de straatjes rond van de Boulevard Saint-Germain!
Kortom: loop met het boek in je hand (of praktischer: met het verhaal in je hoofd) door de wereld van hoofdpersoon Rose.
Of nog beter: laat De Rosnay je tegelijk iets uitleggen over die grootschalige verbouwing van Parijs, meer dan 100 jaar geleden.
De schrijfster begint bij de Rue des Ciseaux. Daar lag vroeger namelijk zo’n kleine straat die door Hausmann overhoop werd gehaald.
Maar de Rue des Canettes bijvoorbeeld, vlakbij, die bestaat nog als vanouds, als in het pre-Haussmanntijdperk. Dat geldt ook voor de Rue Princesse, één blok verder.
De schrijfster geeft ook nog wat aardige weetjes over de boulevard Saint-Germain en de verbouwingen in de 19e eeuw – met oude en nieuwere huizen en verborgen straatnaamplaatjes.
Tot slot stelt ze voor Rose te volgen naar de Jardin du Luxembourg: inderdaad, de perfecte eindbestemming.
En voor wie 'de straat van Julia' zoekt, de Rue de Saintonge, die moet naar het 3 arrondissement, de Marais, daar ligt ie.
___

AANVULLING VAN DE ROSNAY: Op haar site staat ook een oude plattegrond van de Parijse wijk van Rose, inclusief aardige info, zoals het adres waar filosoof Diderot woonde.
BESCHEIDEN AANVULLING VAN MIJ: Als laatste straat op weg naar de Jardin du Luxembourg stelt De Rosnay de Rue Férou voor. Mooi, maar probeer ook de Rue Servandoni eens: die is zeker zo mooi.
___

Geen opmerkingen:

Een reactie posten