vrijdag 4 maart 2011

De tips van Serge Gainsbourg

Het zal de Francofielen niet zijn ontgaan: deze week was de sterfdag van Serge Gainsbourg.
Het mooiste eerbetoon kwam wat mij betreft van radiozender France Info: die had een hele dag gewijd aan de zanger. En het leukste onderdeel was een radiotour door Parijs met Gainsbourg - dat wil zeggen: langs de Gainsbourg-hotspots.
Wie de hele tour wil beluisteren kan hier klikken, en voor dit blog heb ik een paar adressen uitgekozen.
Zo'n reis kan natuurlijk nergens anders beginnen dan bij zijn huis, een bedevaartsoord voor de Gainsbourg-aanhangers in Saint Germain des Prés. Hij bezocht het huis een eerste keer met Brigitte Bardot en woonde er 25 jaar lang, tot aan zijn dood in 1991.
En vanuit zijn huis wandelde Gainsbourg vaak naar een vaste bestemming: de Bistrot de Paris, twee straten verderop. Het was destijds een literair café. Paul Valery en André Gide waren er stamgasten. Gainsbourg had altijd hetzelfde ritueel: hij groette het personeel in de keuken als hij binnenkwam en hij zat altijd aan tafel 46.
En dan was er - noordelijker - nog een historische plaats waar de zanger kwam: Les Trois Baudets. Die concertzaal werd bekend door Brel en Brassens, maar ook Gainsbourg gaf er een van zijn eerste concerten, "gekleed als een dandy", in 1958.
En er was Hôtel Raphael, vlakbij de Arc de Triomphe. Gainsbourg woonde er af en toe, een eerste keer in 1986, en schreef er ook chansons. Zijn favoriete appartement lag op de zesde verdieping, met terras. Zijn favoriete plaats: de bar. Hij woonde ook tijdelijk in het hotel, in een kleinere kamer, met zijn dochter Charlotte terwijl hij het (akelig incestueuze) Charlotte Forever opnam.
___

GOED: Wie geïnteresseerd is, kan ik van harte aanbevelen om alle bovengenoemde radioreportages te beluisteren.
BETER: Twee journalisten van France Info schreven het boek Le Paris de Gainsbourg - met natuurlijk nog véél meer informatie.
___

Gainsbourgs huis, 5 bis Rue de Verneuil
Bistrot de Paris, 33 Rue de Lille
Les Trois Baudets, 64 Boulevard de Clichy
Hôtel Raphael, 17 Avenue Kleber

Geen opmerkingen:

Een reactie posten