maandag 7 februari 2011

Over burqa's en Bedoeïen

Zelden zo'n goedlachse museumconservator ontmoet als Hana Al-Banna-Chidiac (foto).
Zij heeft de tentoonstelling L'Orient des femmes georganiseerd in Musée du Quai Branly, naast de Eiffeltoren, die vandaag (dinsdag) haar deuren opent.
Ze vertelde me bijvoorbeeld dat ze zelf de burqa's heeft geprobeerd te dragen die in het museum worden tentoongsteld: zo'n 100 jaar oud, kleurrijk en behangen met goud en zilver en gedragen door Bedoeïen-vrouwen.
,,Het was enorm zwaar! Maar ja, in een zandstorm kan het wel van pas komen.''
Ik leerde dus dat die gezichtsbedekking niks religieus heeft: aan de kleuren en de omvang kon je herkennen van welke stam de vrouw was.
Afijn, over die tentoonstelling: je ziet er dus zo'n 150 traditionele jurken, gewaden en sieraden uit het Midden-Oosten, gedragen door vooral plattelandsvrouwen.
Chidiac reisde ervoor naar landen als Jordanië en Egypte, vertelt er razend enthousiast over èn heeft een fraaie expositie samengesteld.
___

GOED: Ook de voormalige Franse topontwerper Christian Lacroix werkte mee aan de samenstelling van de tentoonstelling. Hij zorgde voor de juiste looks, Chidiac zorgde voor de brains.
FOUT: Jammer dat alleen uitvoerige uitleg bij de jurken wordt gegeven in de catalogus (duur) of via een koptelefoon (Frans of Engels, en niet altijd even spannend).
___

L'Orient des Femmes vu par Christian Lacroix
Tot 15 mei
Musée du Quai Branly, 222 Rue de l'Université

Geen opmerkingen:

Een reactie posten