maandag 3 januari 2011

Een plein met twee gezichten

Ik durft het best te zeggen: het Place de Fontenoy in Parijs heeft een gespleten persoonlijkheid.
Aan de ene kant zijn er de gruwelijk grijze gebouwen die me nog het meest doen denken aan de sombere en zware architectuur die ik in oost-Berlijn zag voor de Muur viel.
De wegen naar het plein: somber en met vervallen gevels aan beide kanten.
Op het plein: het saaie grijze hoofdkantoor van Unesco en die lelijke stompe grijze obelisk.
Het plein zelf: een soort mislukte halve rotonde - alsof zelfs de ontwerpers niet wisten wat ze er nou precies mee wilden.
Maar dan draai je je om en spat de pracht er ineens vanaf.
Daar, achter een zeer fraai hekwerk, ligt de majestueuze École Militaire met daar weer achter de Eiffeltoren.
De meeste mensen zien het militaire opleidingsinstituut dan ook vanaf de kant van de toren, maar het moet gezegd: deze verborgen kant is minstens zo mooi.
Het 18e eeuwse complex werd ontworpen door hof-architect Ange-Jacques Gabriel, in opdracht van Koning Lodewijk de Vijftiende. Het centrale deel wordt wel "Het Kasteel" genoemd en is geïnspireerd op de vormen van het Louvre.
Nog altijd worden in deze gebouwen de meeste opleidingen gegeven aan Franse militairen van alle rangen - zoals bedoeld door de Koning van destijds.
___

GOED: Het Place de Fontenoy ligt niet in een populaire wijk, maar is makkelijk te bereiken vanaf de Eiffeltoren. De aanlooproute via de andere kant, bijvoorbeeld de Rue d'Estrées, is echt niet aan te bevelen (zie mijn argumenten hier boven).
BIJZONDER: De draafbaan van de École Militaire: wie geluk heeft kan vanaf het plein de oefeningen te paard bewonderen die hier regelmatig worden gehouden.
___

Geen opmerkingen:

Een reactie posten