dinsdag 23 november 2010

Lichtjes, schaatsen en kersttoysIk had het beloofd: zodra de kerstlampjes in de bomen op de Champs-Élysées aan gaan, zou ik weer eens over kerst in Parijs schrijven.
Nou de lampjes zijn aan (zie hierboven).
Dus bij deze het antwoord op de vraag: wat valt er te zien rond kerst in Parijs?
De bekendste attracties hoef ik natuurlijk niet meer toe te lichten: de kerstmarkt op de Champs-Élysées (een tegenvaller: zie later) en de etalages van warenhuizen Printemps en Galeries Lafayette (prachtig: als vanouds).
Aardige overzichten van verdere activiteiten vind je hier en hier - ik pik er een paar aanbevelers uit.
Sfeervolle Kerstmarkten met glühwein en dennegeur zijn er natuurlijk volop, met de grootste (10.000 m2) in zakenwijk La Défense. Altijd leuk: sfeer en nostalgie tussen glimmende wolkenkrabbers!
In zo'n 125 straten hangt kerstverlichting, met winkelcentrum Bercy Village (in het oosten van Parijs) als opvallende uitschieter met z'n verlichte sterrenhemel.
Schaatsen kan je op de ijsbaan voor het stadhuis in het centrum en zelfs op de eerste verdieping van de Eiffeltoren (met uitzicht dus!). De ijzers zijn ter plekke te huur.
Het Charléty-stadion wordt de laatste dagen van het jaar omgetoverd tot een (gratis) sneeuwpretpark voor kinderen: van 3 tot 16 jaar.
Op 6 december komt in het Maison d'Alsace (dat natuurlijk volop kerstactiviteiten organiseert), vanaf 17:30 zelfs Sinterklaas langs.
En Passage du Désir (ze noemen zich daar "the love store") komt met een selectie van wel heel bijzondere en pikante Parijse kerstcadeaus.
___

GOED: Snuif de sfeer in de stad op: gewoon rondlopen, hier en daar een glühwein drinkend, volstaat.
FOUT: Die kerstmarkt op de Champs-Élysées ziet er op afstand leuk uit, maar er worden vooral t-shirts, mini-Eiffeltorens en souvenirs verkocht. Doodzonde.
___

1 opmerking:

  1. Dank voor je twitter-tip!
    Vraagje: is Lafayette ook open op 1e of 2e kerstdag zelf? En de Eiffeltoren, kun je daar op 1e of 2e kerstdag ook schaatsen?
    Groet,
    Yvonne.

    BeantwoordenVerwijderen