vrijdag 22 oktober 2010

La Cité des Fleurs

In het noorden van Parijs ken ik al heel wat kleine straatjes, groen en met fraaie huizen.
Maar de La Cité des Fleurs, bij de Avenue de Clichy, is wel een hele bijzondere - en niet alleen omdat Catherine Deneuve er is geboren!
Het straatje is meer dan 150 jaar oud en is één en al voetgangersgebied, 320 meter lang.
Links en rechts staan bomen en overal zie je fraaie gevels en charmante woningen, met mini-tuintjes. Volgens de overlevering waren huisbezitters hier ooit verplicht om in die tuin minimaal drie bomen te planten.
Het straatje heeft trouwens nog een eigenaardigheid: al decennia is hier een opvanghuis gevestigd voor jongeren uit Aveyron, het departement in de Midi-Pyrénées.
Na de Tweede Wereldoorlog kwam een ware uittocht op gang vanaf het platteland naar Parijs, van mensen op zoek naar werk.
En vanuit Aveyron arriveerden in de jaren 50 zelfs gemiddeld 2 jongeren per dag in de hoofdstad: zonder werk of verblijfplaats.
In 1957 werd speciaal voor hen een opvanghuis opgericht, te zien op nummer 30 in de straat. Het huis werkt nog steeds al opvangplek voor jongeren uit 'de provincie': ze krijgen er een bed en een dak en worden waar nodig geholpen bij hun zoektocht naar werk.
___

GOED: Een oase van groen en rust, in het drukke noord-Parijs, waar je lekker door heen wandelt.
MOOI: Zo'n opvanghuis dat jongeren een dak biedt en ze weer op weg helpt, middenin de stad: ik vind het nobel.
___

Geen opmerkingen:

Een reactie posten