vrijdag 17 september 2010

Riolen, zwembaden en het Élysée

Wat dacht je van een welriekende wandeling door de riolering van Parijs?
Of wil je wel eens zien hoe de historische en monumentale Kamer van Koophandel er van binnen uit ziet?
Of wat dacht je van een privé-wandeling door Brasserie Bofinger uit 1864?
Het kan dit weekend allemaal weer, omdat het de monumentendagen zijn.
In Parijs openen enkele honderden historische gebouwen hun deuren en kan je binnengluren op plekken waar je anders nooit binnenkomt.
Musea, het stadhuis, zwembaden, begraafplaatsen en bibliotheken zijn open.
In heel de stad worden wandelingen langs het erfgoed georganiseerd, thematisch georganiseerd, bijvoorbeeld langs architectonische boegbeelden.
Een persoonlijke favoriet: het Musée d'Art Moderne organiseert wandelingen met een gids, maar heeft voor kinderen allemaal geweldige activiteiten bedacht: van schilderen en beeldhouwen, een workshop "geluid" tot een tocht langs surrealistische kunst.
De grote publiekstrekker: het Élysée, het werkpaleis van president Sarkozy, opent traditiegetrouw ook altijd zijn deuren dezer dagen - wat voor lange rijen voor de poort zorgt. Hier vind je de tijden en de route die je binnen mag lopen. En: tot 20 uur 's avonds!
___

GOED: Historisch erfgoed ja, maar wel met een modern tintje: op je i phone kan je het programma, wandelingen en andere activiteiten downloaden.
NOG BETER: Parijs koos er gelukkig voor die applicatie niet alleen voor i phone-gebruikers te maken, maar ook voor andere smart phones, bijvoorbeeld met android!
___

Geen opmerkingen:

Een reactie posten