maandag 27 september 2010

Ondergronds Parijs (2)

Voor je er aan begint: trek oude kleren aan en een paar stevige schoenen.
Ga dan naar de Rue Perichaux, niet ver van de zuidelijke périphérique (jawel: de ringweg), en wandel naar de ingang van het Parc George Brassens.
Optie 1: loop vòòr de ingang naar rechts, kruip door de opening in het hekwerk, wring je langs afval en autobanden (schrik niet van de schreeuwende zwerfkatten) en zoek dan het paadje naar beneden.
Optie 2: loop het park in, ga met de bocht mee naar rechts, zak daar het grasveld af, ga ook stiekem door de opening van het gaas of klim over muur danwel prikkeldraad. En dan: spring of klim naar beneden.
In beide gevallen eindig je, waarschijnlijk lichtelijk beschadigd, op La Petite Ceinture, een meer dan 150 jaar oude spoorbaan, verstopt in Parijs.
De spoorbaan ligt namelijk voor het merendeel ònder Parijs. Slechts hier en daar, op een paar plekken in de stad, zie je een deel in de open lucht (foto).
Het traject werd in 1862 aangelegd langs de ringweg van Parijs, maar is nu verlaten: geen trein die er nog rijdt.
Mocht je belangstelling hebben: hij is 23 kilometer lang, gaat door pikdonkere tunnels (die soms onverwacht blijken te zijn afgesloten) en wordt nogal eens bevolkt door zwervers en anderen die de voorkeur geven aan het donker, dus ga niet onvoorbereid op pad, zou ik zeggen.
Een lang touw, een zaklantaarn, een zakmes en een stok vormen een goede starters-uitrusting.
___

GOED: Ook op deze oud spoor-ringweg worden soms rondleidingen gegeven door liefhebbers.
BETER: Een andere liefhebber heeft, voor de privé-bezoeker, het traject en verstopte ingangen online gezet.
WAARSCHUWING: Delen van het traject zijn zeker niet gemakkelijk te lopen, èn regelmatig bouwvallig en gevaarlijk. Wie twijfelt: bekijk de foto-reportage gemaakt langs La Petite Ceinture.

___

1 opmerking:

  1. Ehhh... is dit niet een beetje eng?? Een beetje maar??

    BeantwoordenVerwijderen