donderdag 22 juli 2010

De 10 mooiste (onbekende) terrassen (1)


Ik hoef je natuurlijk niet te vertellen dat het in de buurt van de Sorbonne Universiteit wemelt van de caféterrassen, dat in de Rue Caron een pleintje ligt waar je gezellig buiten kunt eten en dat je in de Jardin du Luxembourg onder de bomen heerlijk kunt genieten van een glaasje.
Maar: er is véél meer.
Parijs heeft ontelbaar veel prachtige terrassen. En de meeste zie je - als je kort in Parijs bent - natuurlijk nooit.
Daarom bij deze een tocht langs de 10 mooiste maar onbekende terrassen van Parijs.
Bij deze, als eerste, vier letterlijk verstopte terrassen.
Musée Jacquemart-André, gebouwd eind 19e eeuw, ligt weliswaar aan de boulevard Haussmann, maar dan op afstand van de grote warenhuizen.
Als je er de indrukwekkende stenen toegangspoort bent doorgelopen, kom je in een prachtige binnentuin met daar, jawel, een terras op het verhoogde balkon. Hier ben je even weg van de stadsdrukte en geniet je van de architectuur van het museum, van het groen en van het standbeeld van de slapende leeuw.
Hetzelfde idee, maar dan iets minder statig in de uitvoering, zie je bij de winkel Bonpoint, in Saint-Germain des Prés. In de zaak vind je kinderkleren, maar als je even doorloopt kom je in een heerlijke binnentuin met daarin, verzonken in de tuin (!) een lief klein terras. 'Un petit paradis', noemde Le Figaro het.
Sprookjesachtig is het terras van Chalet des Îles (foto).
Je vaart met een bootje over het water in het Bois de Boulogne, komt aan op een eilandje middenin een meertje, en kunt daar meteen neerstrijken op stoeltjes temidden van eeuwenoude bomen. Drie terrassen, zon en schaduw, uitzicht en intimiteit: het is er allemaal.
De laatste dan (en de nieuwste): het dak bovenop Hôtel Warwick, naast de Champs-Élysées. Erg hip, sinds de recente opening. Je hebt er een prachtuitzicht op de Eiffeltoren, kunt er tot middernacht zitten, en de chefkok maakt er desgewenst je lunch/diner klaar op een barbecue. Maar een eenvoudige salade staat ook op de kaart.
___

Zomerkledingtip 1: In Parijs hoor je (vastgelegd in politieregels) 'decent en volgens de goede zeden' gekleed te gaan. Heren: met blote borst door de stad lopen, levert u een boete van 38 euro op.
___

Musée Jacquemart-André, 158 Boulevard Haussmann
Bonpoint, 6 Rue de Touron
Chalet ds Îles, Lac Inférieur du Bois de Boulogne
Hôtel Warwick, 5 Rue de Berri

Geen opmerkingen:

Een reactie posten